Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@08:27:29 GMT

بدون حل مشکل آب مسئله ریزگردها حل نمی‌شود

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۶۱۴۲۷

بدون حل مشکل آب مسئله ریزگردها حل نمی‌شود

استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان دلیل اصلی تشدید پدیده‌های بیابان‌زایی و گردوخاک در اصفهان را خشکی زاینده‌رود بیان کرد و گفت: بازگشت روزهای آبی اصفهان بسیار غیرمحتمل است مگر این که روش دولتمردان و شهروندان تغییر کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، حسین خادمی پیش از ظهر امروز _چهارشنبه هشتم تیرماه_ در وبینار روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی اظهار کرد: موضوع ریزگردها در منطقه اصفهان یکی از اتفاقات تلخی است که همه آن‌را احساس می‌کنیم؛ دلایل و راهکارهای کنترل این بحران نیز مشخص است که برخی از آنها اجرا نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به آغاز مطالعات مربوط به گردوخاک از حدود ۱۵ سال پیش افزود: موجودات زنده به آب، غذا و هوا نیاز دارند ولی گفته می‌شود که بدون آب می‌توان تا چند هفته به حیات ادامه داد، اما مهم‌ترین مسئله این است که اگر هوا را از ما دریغ کنند، دقایقی بیشتر زنده نخواهیم بود.

استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان تأمین اکسیژن را در رأس نیازهای انسانی دانست و گفت: این موضوع نشان‌دهنده اهمیت مسئله هوا است که با توجه به قرار گرفتن در جو کره زمین در تأمین کمیت اکسیژن مشکلی وجود ندارد، اما کیفیت هوا براساس ذرات معلق و غلظت گازهای آلاینده از نقطه‌ای به نقطه دیگر کره زمین متفاوت است.

وی ریزگردها را ذرات معلق موجود در اتمسفر تعریف کرد و ادامه داد: حضور این ذرات معلق در هوا مثال بارزی از این موضوع است که خاک در محل تشکیل خود مهم و سودمند است و بلافاصله زمانی که از محل خود حرکت کرد چه به شکل فرسایش بادی و آبی پیامدهای منفی آن آغاز می‌شود.

معضل جدی گردوخاک در اصفهان

خادمی تشدید پدیده گردوخاک را نشان‌دهنده اهمیت حفاظت از خاک بیان کرد و گفت: ریزگرد مجموعه‌ای از آلاینده‌ها و ذرات بیولوژیکی است که به وسیله فرآیندهای انسان‌ساز یا با فرسایش بادی تولید می‌شوند و امروزه به عنوان یکی از معضلات جدی در دنیا به ویژه ایران مرکزی و اصفهان به شمار می‌آیند.

وی با اشاره به تأثیرات ریزگردها بر محیط زیست، اقلیم، تولید کشاورزی، گیاهان، انسان‌ها، حیوانات و به طور کلی بر اقتصاد، جامعه و سلامت افراد یک کشور و موجودات زنده، تاکید کرد: اصفهان در چند دهه اخیر دستخوش توسعه ناپایدار قرار گرفته که مهمترین آن خشکی رودخانه است؛ همچنین به دلیل دست اندازی‌های بالا و پایین‌دست شاهد هجوم گردوخاک در مناطق با جمعیت بالا تاریخی و صنعتی استان هستیم.

استاد گروه خاک‌شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مشکلات زیست محیطی اصفهان در سال‌های اخیر را در حال تشدید دانست و افزود: بخشی از آلودگی هوا مربوط به فرسایش خاک و بخش دیگر از انواع فعالیت‌های منطقه از جمله ترافیک و صنایع می‌شود و بسیار معمول است که در تعدادی از روزهای هر سال وضعیت قرمز کیفیت هوا ثبت شود.

وی با اشاره به ورود گردوغبار و ریزگردها از صحرای عربستان، عراق و دیگر کشورهای منطقه به داخل کشور، گفت: نتایج مطالعات نشان می‌دهد که از شرقی‌ترین قسمت استان اصفهان تا بقیه مناطق دچار تغییرات شدید اقلیم، پوشش گیاهی، دما و رطوبت هستند. در نمونه‌برداری‌ها در سال ۲۰۰۸ که هنوز با پدیده ورود گردوغبار خارجی روبه‌رو نبودیم نرخ فرونشست ذرات معلق طبیعی بود، اما یک سال بعد که ورود گردوغبار از غرب کشور آغاز و به غبار محلی افزوده شد میزان گردوخاک موجود در هوا به اندازه‌ای رسید که کیفیت هوا از شهرستان کوهرنگ در شهرکرد تا اصفهان یکسان شد.

خادمی ذرات ریز رسی را بیشترین ذرات معلق محلی دانست و افزود: گردوخاکی که از غرب وارد کشور می‌شود همراه با مقدار زیادی رس سوزنی دیده می‌شود و مطالعاتی که درباره تغییرات زمانی و مکانی گردوغبار در منطقه اصفهان با بررسی ۶۷ نقطه انجام شد، نشان می‌دهد در غرب اصفهان، مناطق اطراف و شرق به مرکزیت سجزی نرخ فرونشست و غلظت فلزات سنگین به عدد بیش از ۶۰ تن بر کیلومتر مربع در سال می‌رسد.

وی این نرخ فرونشست گردوخاک را سومین رکورد جهانی پس از کشورهای چین و شمال آفریقا بیان کرد و ادامه داد: این نرخ فرونشست با دما هبستگی معنا داری دارد به این معنا که هرچه مقدار بارندگی و رطوبت یک منطقه کمتر باشد نرخ فرونشست غبار بیشتر است همچنین نرخ فرونشست در حوالی سجزی به سمت اصفهان بالاترین نرخ در چهار فصل ثبت کرده که ۶۵ درصد ذرات سلیت، پنج تا شش درصد رس و بقیه شن هستند و این نشان می‌دهد گردوخاک منطقه از راه متوسط تا دور می‌آید.

خادمی تاکید کرد: توزیع فلزات سنگین در نمونه‌های گرد و غبار نشان می‌دهد که در فصل پاییز و زمستان غلظت این عناصر به دلیل وارونگی دما، آلودگی صنایع و ترافیک تشدید می‌شوند؛ همچنین عناصری مانند نیکل، مس، کادمیوم، سرب و منگنز بیشترین غلظت را در میان عناصر سنگین دارند.

وی منشأ ذرات جامد در نقاط شهری را منابع محلی دانست و گفت: هنگامی که نرخ فرونشست بیش از ۵۰ باشد به این معناست که منشأ ذرات گردوخاک در داخل یا بسیار نزدیک هستند و این مشکل در شرق اصفهان بسیار جدی است که این مطالعات فرضیات را تأیید می‌کند.

استاد گروه خاک‌شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با انتقاد نابودی باغات اصغرآباد در غرب اصفهان افزود: در شرق اصفهان نیز منابع آب به شکل غیر اصولی مورد استفاده قرار گرفته است از معادن گچ و شن اطراف سجزی غیر علمی برداشت شده و بهترین اراضی شرق پس از شخم زدن رها می‌شود این مشکلات باید به سرعت کنترل و پیگیری شود.

وی دلیل اصلی تشدید بیابان‌زایی و گردوخاک در اصفهان را خشکی زاینده‌رود بیان کرد و گفت: بدون حل مشکل آب در منطقه نمی‌توان مسئله زیرگردها را حل کرد بنابراین احیای زاینده رود و به ظرفیت رساندن آبخوان تنها راهکار خواهد بود همچنین مساله منابع برون مرزی نیز باید مورد پیگیری قرار گیرد است اقدامات در حال انجام برای تثبیت اراضی نیز کافی نیست و باید ادامه یابد.

وی برداشت بی‌رویه از معادن روباز را باعث تشدید بیابان‌زایی معرفی کرد و ادامه داد: بازگشت روزهای آبی اصفهان بسیار غیرمحتمل است مگر این که روش دولتمردان و شهروندان تغییر کند، اکنون ضروری است که تصمیمات منطقی و شجاعانه بگیریم و اقدامات جدی تری را در دستور کار قرار دهیم زیرا فردا بسیار دیر است.

کد خبر 584917

منبع: ایمنا

کلیدواژه: گرد و خاک خیزش گرد و خاک مبارزه با بیابان زایی مهار بیابان زایی و گرد و غبار بیابان زایی در ایران بیابان زایی فرسایش و بیابان زایی دانشگاه صنعتی اصفهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان استاد گروه خاک بیابان زایی نرخ فرونشست نشان می دهد ذرات معلق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۶۱۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حل دو مشکل اصلی در بزرگراه آزادگان | فاز دوم فتح-باغستان تا پایان شهریور افتتاح می شود

به گزارش همشهری آنلاین؛ آیین بهره برداری از پروژه «تحکیم بستر آسفالت بزرگراه آزادگان» و «تعریض و ایمن‌سازی کندروی شرقی این بزرگراه در تقاطع با بزرگراه شهید لشگری» صبح امروز -۸ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳- در قالب یکصد و هجدهمین پویش امید و افتخار با حضور هادی حق‌بین - معاون فنی و عمران شهرداری تهران، مهدی صداقتی - مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران، محمدرضا پوریافر - شهردار منطقه ۲۱ و سید ابوالفضل موسوی‌پور - رییس پلیس راهور تهران بزرگ برگزار شد.

در این مراسم مهدی صداقتی، مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران تاکید کرد: پروژه‌ای که امروز افتتاح می‌شود از نظر وسعت آنچنان ارقام بالایی ندارد اما واقعیت این است یک معضل بزرگ ترافیکی را حل کرده است همچنین این گلوگاه باعث پس زدن ترافیک به چند نقطه می شد و علاوه بر این موضوع این نقطه ناایمن بود که این ناایمنی ناشی از تنگ بودن مسیر در گذشته بوده است. این سه موضوع حدود ۳۰۰ میلیارد تومان برای شهرداری هزینه داشت.

صداقتی همچنین اشاره کرد که تحکیم بستر بزرگراه آزادگان به طول ۱۲ کیلومتر کار اثرگذاری دارد و بر باز شدن محور ترافیکی فتح به ابوسعید که دو کیلومتر طول دارد تاثیر بسزایی داشته است.

هادی حق‌بین، معاون فنی و عمران شهرداری تهران هم درخصوص جزییات افتتاح این پروژه گفت: ابعاد و بزرگی پروژه ها برای ما مهم نیست بلکه نیاز شهروندان و ایمنی شهر برای ما اهمیت دارد.

او با بیان اینکه پروژه امروز به لحاظ ابعاد جزو کوچک ترین پروژه هاست اما انجام آن ویژه و پیچیده بود، گفت: در منطقه ۲۱ تعداد پروژه هایی که در سال ۱۴۰۳ تعریف شده بزرگ مقیاس و اثرگذار است و ظرف ۶ ماه اول سال تکمیل فاز دوم فتح-باغستان را داریم.

معاون شهردار تهران در ادامه اشاره کرد: این تقاطع تاثیر فوق العاده زیادی بر کاهش ترافیک ورودی به آزادگان خواهد داشت. همچنین پروژه دیگری که برنامه ریزی شده و فاز تجهیز و عملیات اجرایی آن آغاز شده پروژه دوگاز است که سال ها متوقف مانده بود و فاز اول پروژه تا پایان سال تحویل شهروندان خواهد شد.

پوریافر، شهردار منطقه ۲۱ هم درباره جزییات این افتتاح گفت: این نقطه یکی از نقاطی بود که به چند دلیل ازجمله باریک بودن تقاطع باعث نارضایتی مردم به ویژه در ترافیک صبحگاهی می‌شد. درخواست پلیس حل و فصل این موضوع بود. نکته دیگر بحث ایمنی این نقطه بود که باعث اهمیت پروژه می‌شد.

شهردار منطقه ۲۱ با بیان اینکه پروژه چند سالی بود که‌ متوقف مانده و باعث نارضایتی مردم شده بود، اشاره کرد که با ورود معاونت فنی و مهندسی و همکاری منطقه و پلیس در کمترین زمان ممکن پروژه تقدیم مردم شد. معارض اصلی این پروژه مسائل ترافیکی بود.

کد خبر 847394 منبع: خبرگزاری شهر برچسب‌ها شهردارى تهران بزرگراه حمل و نقل شهری

دیگر خبرها

  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • شناسایی ورفع موانع ومشکلات قبل سرمایه گذاری
  • حل دو مشکل اصلی در بزرگراه آزادگان | فاز دوم فتح-باغستان تا پایان شهریور افتتاح می شود
  • حل دو مشکل اصلی در بزرگراه آزادگان | گره کور ترافیکی خروجی فتح باز شد
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • پتانسیل چندجانبه گرایی شانگهای در برابر اسراییل
  • شهر اسلامی را با درآمد حلال اداره می‌کنیم/ مسئله اصفهان‌ستیزی باید در سطوح عالی دنبال شود
  • وضع برخی جاده‌های شرق اصفهان در بدترین شرایط است
  • تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم نیازمند توجه به مسئله کار و کارگران است
  • ریزگردها به ترکیه رسیدند